Het Colosseum in Rome. Overzicht blogartikelen

Op dit weblog plaatste ik een aantal artikelen over het Colosseum in Rome. Zie de gelinkte titels hieronder. De posts bevatten illustraties in zwart-wit en in kleur. Af en toe werkt ik de tekst bij. Het meest recente stukje staat bovenaan. Ten overvloede: de posts hebben geen wetenschappelijke pretentie. Met enig recht zou men de stukjesook wel causerieën kunnen noemen.

  1. Het Colosseum geschilderd gegraveerd en getekend. Een lijstje kunstenaars die het Monument vereeuwigden in een of meer werken. Met links. 27 juli 2024.
  2. Chronologie van het Colosseum opgetekend vanaf het begin. 29 november 2021.
  3. Het Colosseum van Scipione. Een tekening. Scipione was een begaafde kunstenaar. 18 maart 2018.
  4. Het Colosseum een afbeelding en twee boeken. 30 november 2017.
  5. Een leeg Colosseum betreden: gelukt! 24 mei 2014. Mijn ervaring van een Colosseum zonder bezoekers.
  6. Federigo Tozzi het Colosseum en een foto. 22 juni 2011.
  7. Het Colosseum blijft overeind en Rome voortbestaan. 28 maart 2011.
  8. Daisy Miller in het Colosseum. 14 oktober 2010. Aandacht voor een beroemd verhaal van Henry James.

Over Literatuur en Bibliotheken

De literatuur over het Monument is bijzonder omvangrijk. Jaarlijks groeit het aantal boeken met diverse tientallen. Het gaat om uitgaven voor een groot publiek – fictie en non-fictie – en wetenschappelijke publicaties. De boekwinkel op de eerste verdieping legt daarvan getuigenis af. Het aantal wetenschappelijke artikelen dat zijn weg vindt naar tijdschriften en verzamelbundels is groot genoeg om een bibliothecaris bijna dagwerk te geven. Een gespecialiseerde bibliotheek zou vele duizenden items bevatten.

De verklaring voor dit verschijnsel is minstens tweeledig. Het wetenschappelijk onderzoek staat niet stil. En gezien de aard van het object van onderzoek zijn er verschillende disciplines bij betrokken. Denk maar aan archeologie,  oudheidkunde, literatuurgeschiedenis en niet te vergeten klassieke filologie.

Een ander verhaal is zijn de gadgets. Niet alleen T-Shirts en foulards, maar ook replica’s van gladiatoren en van het Monument. Ook de liefhebbers van numismatiek komen aan hun trekken.

Het Colosseum in Rome. Overzicht blogartikelen
Vijf eurocent met het Colosseum.

Aantekeningen bij Het Colosseum in Rome. Overzicht blogartikelen

  • De in Amsterdam wonende oudheidkundige Jona Lendering schrijft niet alleen boeken maar publiceert ook op zijn blog Mainzer Beobachter. Hij heeft heel recent een serie interessante stukjes over het Colosseum geschreven, zie hier.
  • In de KB catalogus zijn dit de treffers op het sleutelwoord Colosseum. De catalogus van de Deutschen National Bibliothek DNB levert aanzienlijk meer treffers op.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.